DESPRE ASOCIATIA MONITORILOR PROFESIONISTI DE SCHI DIN ROMANIA
“Monitorii de schi în România sunt prezenti pe pârtii încă de la începuturile dezvoltării turismului montan de iarnă postbelic”
Povestea noastră începe la mijlocul anilor ‘60 în România odată cu dezvoltarea turismului montan de iarnă atât pentru turiștii români cât și pentru cei străini. Tot atunci a început predarea lecțiilor de schi pentru persoane aflate în vacanță. În urma extinderii acestui domeniu a apărut necesitatea formării unui grup specilizat de profesioniști, capabili să efectueze și să dezvolte această activitate.
Astfel, acum mai bine de o jumătate de secol, în sfera turismului montan de iarnă din țara noastră apare și se dezvoltă ocupația de Monitor de schi. În timp, odată cu apariția snowboard-ului și diversificarea domeniului de activitate, denumirea completă devine aceea de “Monitor de schi, snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă”.
Meseria de monitor de schi s-a transmis din generație în generație și a fost dezvoltată constant de la apariția sa și până în zilele noastre. Ne mândrim că unul din primii practicanti ai acestei ocupatii este însuși Președintele Asociației noastre, domnul Romeo Samur, care s-a dedicat timp de aproape 60 de ani activității de formare și atestare a monitorilor. De altfel, domnia sa este și autorul unei linii metodice de predare, realizată în concordanță cu linia metodică aplicată pe plan internațional – folosită în școlile de schi din România.
Totuși nu a fost o activitate solitară: pasiunea pentru munte și sporturile de iarnă a reunit profesioniști din toată țara într-un grup activ, preocupat de dezvoltarea și promovarea acestei ocupații. Ne bucurăm să-i amintim aici – ca membrii ale primelor generații de monitori – pe: Samur Romeo, Ion Cosma, Tănăsescu Mihail, Borbath Aron, Dorina Munteanu , Bebe Nedelcu, George Bordon, Dan Fischer, Vali Militaru, Puiu Garcea, Robert Răduță, Breith Gerhart, Martin Schneider, Ovidiu Rusu, Mihai Rotăreanu, Dan Seleușan, Doru Pandrea, Niki Chibac, Pall Attila, Codru Popescu.
Asociația Monitorilor de Schi Profesioniști din România este activă încă din iarna1992 – 1993. Atunci A.M.P.S.R. a organizat în stațiunea Poiana Brașov primul curs de formare și pregătire pentru monitorii de schi, eveniment care s-a bucurat de participarea majorității monitorilor activi la momentul respectiv. Acest curs a fost finanțat de A.M.P.S.R. cu sponsorizări directe de le cei ce au preconizat înființarea Asociației.
A.M.P.S.R. a fost înfințată în luna Martie a anului 1993, având următoarele obiective: formarea și atestarea monitorilor de schi; reunirea monitorilor de schi într-o asociație profesională care să le apere interesele și afilierea la Asociația Internațională a Monitorilor de Schi (ISIA), for care reprezintă interesele monitorilor pe plan internațional.
Astfel, în urma demersurilor întreprinse în anul 1999, A.M.P.S.R. este primită în cadrul “Asociației Internaționale a Monitorilor de Schi” (ISIA, www.isiaski.org), devenind membru activ, cu drepturi depline.
Din momentul înființării sale A.M.P.S.R. a militat și a acționat concret pentru înscrierea meseriei de monitor de schi în nomenclatorul muncii și creearea unui cadru legal pentru desfășurarea acestei meserii în România. În conformitate cu reglementările legislative A.M.P.S.R. a inițiat demersurile necesare și a obținut, în anul 2009, introducerea și descrierea corectă a meseriei de monitor de schi în nomenclatorul de Clasificare a Ocupațiilor din România la poziția numărul 347520. După corectarea COR-ului, Asociația noastră a inițiat și finalizat „Standardul Ocupațional” – care reglementează modul în care se formează „Monitorii de Schi, Snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă” – realizat în conformitate cu “Minimum Standard -ISIA” , care reprezintă linia de pregatire recunoscută la nivel internațional de asociațiile membre.
A.M.P.S.R. este acreditată de A.N.C pentru formarea în această meserie.
Asociația Monitorilor de Schi Profesioniști din România numără în prezent peste 1.000 membrii activi, constituind cea mai mare Asociație Profesională din mediul alpin.
În acest context, pentru a se menține la standardele europene, A.M.P.S.R. desfașoară – la nivel național o serie de demersuri privind re-organizarea legislativă, care să creeze cadrul desfășurării acestei activități.
Monitorii de schi reprezintă forța de muncă specializată implicată concret în inițierea și perfecționarea turiștilor atrași de practicarea sporturilor de alunecare pe zăpadă. Peste tot în lume monitorii de schi profesioniști, sunt cei care susțin organizarea evenimentelor de iarnă. Fără sprijinul lor aceste evenimente nu ar fi posibile.